Isnin, 1 Oktober 2007

Review of Icom IC-2820H


Ini adalah review kepada radio icom 2820H setelah 2 bulan saya menggunakannya. Icom 2820H adalah adik kepada 2720H yang merupakan dualband rig. Apa yang menarik pada radio ini ialah keupayaannya untuk monitor dua channel/frequency sekaligus. Paparan LCD nya juga agak besar dan luas. Ianya juga mempunyai storan channel yang lebih banyak. Ia juga mempunyai 2 antenna connector dan diversity reception serta dual speaker connector. Selain itu ia adalah d-star compatibility.

Kelemahan radio ini pula ialah ia tidak berupaya untuk membuat crossband melainkan sedikit modifikasi dilakukan dengan membuang diode. PTT button HM133 juga masih terdapat masalah iaitu kadang2 tak dapat transmit apabila ditekan. Namun ianya jarang berlaku berbanding model PTT HM133-v. Selain itu, LCDnya sedikit problem bila dilihat dibawah cahaya yang terang disebabkan reflection. Kalau waktu malam takde masalah.

Kesimpulannya radio ini sangat mudah digunakan dan worth the bucks. Nanti saya akan tambah2 lagi apa yang patut bila teringat..heheh

Mobile setup: icom 2820H, NR22L antenna, MR77 diamond dualband ant dan VR7 antenna. Speaker - opex

0 ulasan: