Selasa, 31 Ogos 2010

URL Shortening

Blog saya ini url/alamatnya telah di ringkaskan kepada http://bit.ly/9m2ibr

tnx

Nombor Telefon bimbit terbaru

Saya boleh dihubungi melalui 2 nombor seperti dibawah:
1. 0123442591
2. 0193002591

Mulai dari saat ini, nombor selain dari ini adalah tidak sah ;-)

Ahad, 18 Julai 2010

Ibrahim Kadri invites you to join Pinwall



Hello!
Ibrahim thinks that you might be interested in downloading Pinwall, the new mobile social network application for BlackBerry(R) users.

Where can I get Pinwall?
Here: http://getpinwall.com

Best regards,
The Pinwall Team
http://getpinwall.com

____________________________________

Like this service? Give us a hand by donating $5 USD:
http://getpinwall.com/donations


Follow us on Twitter:
http://twitter.com/pinwall


Like this application? Also try Pinvote:
http://pinvote.com

Jumaat, 25 Jun 2010

Lama tak update

Sorry rakan2 sebab lama tak update. Sangat sibuk dengan tugasan. QSL card rakan2 yang di tempah akan disiapkan dlm masa yang terdekat.
--
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Khamis, 13 Mei 2010

40m qso


QSO bersama 9M2RDX dan 9M4CHM [Operated by 9W2DI]. Thanks Pak Din for recording this video.

Khamis, 6 Mei 2010

Menu Q&A atau soal/jawab

Mempunyai soalan dan mencari jawapan berkenaan QSL card? Sila klik menu sebelah kanan atau klik disini.

Rabu, 5 Mei 2010

May 2010 luxury card promo

Design terbaru utk backside -full colour dengan personal picture

Promosi ini khas untuk meraikan rakan-rakan terutama baru tukar baju ;-). Terima kasih kepada Abg Amri kerana memberi kebenaran utk upload qsl beliau di blog ini. Spesifikasi Luxury QSL card ini adalah seperti berikut:
  1. 260gsm Art Card
  2. Full colour depan dan belakang
  3. Matt lamination depan dan belakang
  4. Size standard 90mmX140mm
  5. 500 keping kad
Harga masih sama seperti posting sebelum ini iaitu RM120 untuk 500 keping atau RM200 untuk 1000 keping.
[Glossy +RM10, Spot UV +RM60]
Penghantaran ialah RM10 sahaja ke seluruh Semenanjung Malaysia.

Sabtu, 1 Mei 2010

May 2010 qsl card Promotion


Selamat hari pekerja! Promosi untuk semua untuk bulan May 2010 iaitu cuma RM120 utk 500 qsl card [Normal Price RM180] dengan spesifikasi berikut.

  • 500 keping qsl card
  • 260gsm art card
  • Double side printing
  • 3-5 days printing
  • Proof percuma dalam bentuk pdf file.
  • Standard QSL card size 3.5"X5.5" atau 90mmX140mm
  • Envelope QSL delivery style/bureau type atau jenis poskad.
Bahagian hadapan:
  • Full color 4C
  • Matte [free]/Glossy [+RM10]/UV spot [+RM60]. <--pilih satu finishing sahaja
  • Fully Customize frontpage. <--design percuma utk muka depan mengikut citarasa anda.
  • Gambar resolusi 300dpi diperlukan untuk muka hadapan.
Bahagian Belakang
  • Grayscale 1C printing
  • Standard design <--seperti gambar di atas atau di bawah.
Harga adalah untuk front design dan printing sahaja dan tidak termasuk penghantaran.

6 Awards in one day






Yang ni baru je dpt sebentar tadi.

CQPSK-20 Award

Awards ni dpt pd 19 April. Tapi baru perasan dpt award ni hari ni. So terus upload je kat sini. Award ni utk sesiapa yang dpt worked with 20 WAZ zone dgn PSK mode.

Tahukah anda berapa ramai ahli EPC di Malaysia? Jawapannya ialah cuma ada 5 orang sahaja iaitu 9M2ZAK, 9M2ODY, 9M2ADI, 9M2ADX dan 9M2IBR. Tak pasti samaada rakan-rakan tidak pernah menggunakan PSK mode ataupun operate di PSK tetapi tidak menjadi ahli EPC.

Jumaat, 30 April 2010

My 2nd QSL card

Ini ialah design QSL card saya. So ada dua qsl card yang boleh dipilih untuk penghantaran ke serata pelusuk dunia hi hi.

Ahad, 25 April 2010

PDF form log book


Silalah download file pdf form logbook untuk radio amatur secara percuma. Logbook ini adalah bersaiz A5 dimana rakan-rakan boleh isi dan simpan mahupun cetak log tersebut. Bagi yang berminat bolehlah download di link dibawah. Pastikan anda mempunyai adobe reader version 9 yang juga boleh didownload di posting sebelum ini.

Download logbook

Jumaat, 23 April 2010

QSL card pdf form


Kaedah biasa mengisi QSL card ialah dengan menggunakan pen dan menulis diatas kad tersebut. Saya ada menerima dua kad QSL dari Jepun. Bukan sahaja kedua-dua kad tersebut cantik tetapi sangat kemas kerana mereka tidak menggunakan pen sebaliknya report ditaip dan dicetak di atas kad qsl tersebut. Bukan sahaja menunjukkan mereka ini rajin tetapi juga adalah teliti. Bukan saya mengatakan bahawa menulis di atas kad itu tidak bagus, tetapi bagi sesetengah orang kadangkala tulisannya tidak konsisten contohnya seperti saya ;-). Oleh yang demikian, bahagian report adalah lebih menarik jika kita cetak menggunakan printer samada laser atau inkjet.

PDF di atas ialah backside QSL card saya. Saya menggunakan aplikasi Acrobat PDF form untuk menghasilkan PDF file tersebut. Rakan-rakan boleh download pdf tersebut dan cuba mengisi form pdf tersebut dengan menggunakan Adobe Acrobat Reader. Digalakkan menggunakan versi yang terkini iaitu versi 9.3. PDF form contoh boleh di download disini:

Download pdf form single side print QSL card- 500KB
Download pdf form for double side print QSL card - 500KB
Download Adobe Reader 9.3 - 27MB

Malangnya adobe reader tiada pilihan untuk print form field sahaja. Segala yang terpapar di adobe reader akan dicetak. Feature untuk print form field hanya ada pada Adobe Acrobat Pro sahaja. Jika kad qsl telah dicetak bahagian belakang, maka cetakan dari pdf akan bertindih. Printing form pada Adobe pdf reader hanya sesuai jika kad tersebut kosong. Oleh itu, bagi kad QSL yang telah bercetak di bahagian belakang, pdf form perlu diubahsuai sedikit dimana perlu ada 2 pages form. Sila download fail contoh di atas. Saya ada menerima QSL card dari Australia yang backside tidak bercetak. Beliau cetakkan report pada sehelai kertas dan seterusnya memotong dan menampal di kad qslnya. So adalah lebih mudah jika menggunakan pdf form dan membuat cetakan terus pada kad tersebut. Untuk tempahan double side custom QSL card boleh mendapatkan fail pdf form secara percuma.

Bagi yang berminat untuk mempunyai QSL card yang cantik dan membuat cetakan backside/report sendiri dirumah boleh mendapatkan package one side glossy printing + FOC pdf form package. Ianya lebih murah sedikit berbanding double side printing. Package adalah seperti berikut:
  • 1000 keping kad qsl
  • 1 side full colour [4c] offset printing
  • Glossy finishing
  • 260gsm art card
  • Design standard untuk bahagian hadapan [gambar jpg, callsign, qth info dan logo]
  • Percuma pdf form untuk cetakkan dibelakang* design standard samada jenis poskad, landscape atau portrait samada pdf colour atau grayscale.
*Pastikan printer anda boleh manual feed print kertas 140X90mm.

Harga: Email saya di brahym@kusess.edu.my

QSL Standard backside design - Portrait

Design portrait ni sangat digemari oleh warga radio amatur di Jepun. Kedudukan menegak dan sesuai jika gambar portrait juga dibahagian frontside. Pada bahagian logo tersebut juga boleh digantikan dengan gambar peribadi mahupun gambar shack anda.

Standard QSL backside design -Landscape

Instead menggunakan style poskad untuk backside, kini anda juga boleh memilih landscape standard design. Ini bagi yang ingin penghantaran dilakukan melalui envelope. Pada bahagian logo tersebut boleh digantikn gambar peribadi mahupun gambar shack anda.

Rabu, 21 April 2010

Senarai harga QSL card dari pencetak di overseas.

Disini disenaraikan harga QSL card untuk beberapa pencetak QSL cards di seluruh dunia. Untuk perbandingan, jumlah ialah 1000 keping dan warna penuh dan 260gsm art card dan double side print.

  1. http://kb3ifh.homestead.com/ - USD100 + USD35 [4C backside] + S&H
  2. http://www.qsl.cz/en-qsl/cenik/ - USD200 [2C backside]
  3. http://www.happyqsl.com/en-happyQSL/cenik.asp - USD30 print+USD35 S&H. 800 pcs, One side, 170gsm paper.
  4. http://www.qslfactory.com/mix_n_match/rowprices.html - GBP111
  5. http://cheapqsls.com/photo.htm - USD250
  6. http://www.ux5uoqsl.com/index.php?lang=en&page=products&cur=usd - USD76
  7. http://www.printed.it/default.asp?lang=ENG - EUR50 + S&H
  8. http://www.qslprinter.com/about.php - USD45 + USD75.05 S&H
  9. http://www.qslworks.com/PRICES.HTM - USD139 +USD14 S&H.
  10. http://www.rusprintsupreme.com/Home_Page.php - USD96 + S&H
Senarai akan diupdate dari masa ke semasa. Untuk mendapatkan harga dalam RM, bolehlah log ke www.xe.com.

Isnin, 19 April 2010

Update: Making cheap full colour QSL cards projects

Terima kasih kepada 9M2GTR, VIP dan USB diatas kesudian untuk menyertai project ini. So nampaknya kuota telah mencukupi dan boleh memulakan process design and print.

Batch kedua A4 QSL card sedang dibuka.
  1. 113MB190
  2. .
  3. .
  4. .

Ahad, 18 April 2010

Making cheap full colour QSL cards projects

Disini saya ingin menghasilkan project penjimatan untuk menghasilkan QSL cards yang lebih murah. Kos untuk setiap QSL dengan size 90X140mm tidak sama jika kita membuat kad tersebut diatas sekeping kertas A4 dimana ianya lebih murah. Setiap A4 boleh memuatkan 4 saiz QSL cards dan saya ingin membuat kad kedua untuk Citizen Bands [CB] QSL card. Oleh yang demikian, saya ingin mencari 3 orang lagi rakan radio yang ingin membuat QSL cards bagi mencukupkan untuk kuota 4 qsl cards tersebut. Kos untuk projek ini ialah RM170/qsl design dimana anda akan memperolehi:
  1. 1000 keping QSL card saiz 90X140mm
  2. Full colour double side print
  3. 1 side gloss lamination [Harga biasa ialah RM300 utk 1000 keping]
  4. Free custom design
  5. Free shipping
Tawaran ini terhad untuk 3 orang sahaja. Sekiranya anda juga dapat mengumpulkan 4 rakan radio, anda juga boleh mendapatkan harga special tersebut. Untuk yang berminat, sila emailkan segala pertanyaan ke brahym@kusess.edu.my.

Prefix hunter, EPCEU and EPCDX awards



Fresh lagi ni. Baru dapat malam tadi. hi hi

Jumaat, 16 April 2010

Standard QSL card promotions

Sample QSL Card standard

Promosi ini khas untuk Gloss/Matt laminated 260gsm QSL card. Design untuk bahagian belakang adalah standard dengan callsign dan maklumat anda. Cuma perlu hantar fail gambar untuk muka hadapan dalam format jpg sekurang-kurang mempunyai resolution 1200X1800 pixel atau 300dpi. Sila nyatakan juga logo untuk dimasukkan. Tempahan siap dalam masa 5 hari.
Harga RM270 untuk 1000 keping.
Atau RM200 untuk 500 keping

* Tawaran hanya sehingga 1 Jun 2010

Khamis, 15 April 2010

Sample percuma QSL card

Sample percuma QSL card just klik disini. Im giving my qsl cards for for free.

Rabu, 14 April 2010

What is your favorite picture?


Apakah gambar yang anda paling suka? Gambar tersebut boleh dijadikan latar belakang untuk QSL card anda. Bukan sahaja untuk tatapan kita, tetapi ianya boleh dikongsikan untuk rakan-rakan sehobi diseluruh dunia. Gambar diatas adalah gambar yang saya paling suka kerana bukanlah ianya diambil oleh kamera yang harga beribu-ribu. Cuma kamera digital biasa sahaja. Untuk melihat contoh-contoh QSL card, anda boleh melawati web http://www.ux5uoqsl.com atau www.qslprinter.com.
Adakah anda mempunya pencetak warna anda sendiri? QSL card juga boleh dihasilkan dengan pencetak laser atau inkjet warna yang biasa. Walaupun kualitinya tidaklah sebaik offset printing tetapi ianya sesuai untuk custom made QSL card dan cetakan dalam bilangan yang sedikit. Bagi yang lebih suka untuk mencetak sendiri QSL card anda, anda boleh mendapatkan perkhidmatan design dari saya. Specifikasi design seperti dibawah:
  1. Format PDF
  2. 300 dpi resolution
  3. PDF 4.0 compatible
  4. CYMK [default] or RGB icc profile upon request.
  5. With/without crop mark.
PDF tersebut juga boleh dihantar ke kilang percetakan dan akan menghasilkan output yang sama. Atau anda boleh request output file dalam bentuk JPG..terpulang pada anda. Contoh QSL saya dalam bentuk PDF boleh di download disini....


Ahad, 11 April 2010

Eyeball/visiting card

Instead of QSL cards, Eyeball card juga kadang-kala penting. Cuba bayangkan jika kita menghadiri eyeball atau terselisih dengan rakan radio di jalan raya. Kadang2 masa yang suntuk membuatkan kita terlupa atau tidak sempat untuk bertukar-tukar nombor telefon. Oleh itu adalah sangat convenient jika kita dah standby dengan kad eyeball di dalam jalopy. Selain dari itu kad itu juga boleh dimasukkan dengan sedikit info berkenaan diri kita seperti frequency kita selalu standby, hobi-hobi lain, pengalaman dalam arena radio ataupun iklan berkenaan perniagaan ;-). Kos kad ini juga cuma separuh atau 1/3 dari kos QSL cards. Size kad adalah size standard business card iaitu 54mmX90mm. Untuk lebih memudahkan, QR code juga boleh diletakkan supaya rakan2 cuma perlu scan sahaja code tersebut dengan telefon bimbit. Harga seperti berikut.

Untuk 1000 keping double side CYMK offsett printing:
  • Ivory card - RM75
  • PVC card - RM125
  • 260g Art card - RM65
  • 260g Art Card + Matt lamination - RM78
  • 260g Art Card + Gloss lamination - RM82
Untuk 500 keping double side CYMK offsett printing:
  • Ivory card - RM
  • PVC card - RM
  • 260g Art card - RM
  • 260g Art Card + Matt lamination - RM
  • 260g Art Card + Gloss lamination - RM
Harga termasuk free design dan juga boleh ditempah dalam bilangan 100, 200 atau 300 keping.

Jumaat, 9 April 2010

Combine/TEAM ARS qsl card

Bagi yang mempunyai team/group juga boleh bergabung untuk satu QSL card dimana kad tersebut boleh dikongsi. Sesuai juga bagi yang qsl adalah sederhana dan hanya kadangkala melakukan dx. Jadi jika tempahan dalam gandaan 1000 keping tersebut terlalu banyak jadi jika berkongsi dengan rakan lain mungkin ianya lebih kos efektif. Tidak terhad kepada 2 callsign sahaja. Latarbelakang juga boleh dipilih berdasarkan citarasa yang diingini samada menggunakan vector atau pemandangan dan sebagainya. Bahagian belakang juga boleh dipilih samada untuk berbentuk poskad bersama report table atau warna penuh [full colour] iaitu satu callsign dihadapan dan satu callsign berlainan di bahagian belakang. Bagi yang ingin design QSL poskad, bahagian alamat perlu menggunakan pre-ink stamp. Contoh adalah seperti dibawah:Contoh dengan latarbelakang vector

Contoh dengan latarbelakang pemandangan

Khamis, 8 April 2010

How to apply EPC awards


membuka file log software PSK.

Senarai awards dan tahap kelayakkan.

EPC atau European Phase Shift Keying Club awards ialah automation process untuk mendapatkan award melalui manager yang dilantik oleh EPC di seluruh dunia. Processnya sangat mudah iaitu.
  1. Download UltimateEPC versi yang terkini dari laman web EPC
  2. Install UltimateEPC dan pastikan database telah diupdate [mesti ada internet connection] dan setup datausers.
  3. Klik pada open dan pilih database program PSK yang digunakan. Sebagai contoh jika menggunakan Digipan, file log boleh di ambil dari c:\Program Files\DigiPan\Digipan.log
  4. Ultimate EPC akan secara auto calculate log tersebut bagi sebarang award
  5. Jika terdapat awards yang layak anda perolehi, satu tanda * akan muncul pada tab.
  6. Seterusnya, tekan button apply dan log adif akan dihantar ke manager untuk disemak dan sekiranya ianya menepati rules anda akan memperoleh award tersebut dalam masa sekitar 24 jam.
  7. Untuk download awards yang diterima, anda perlu log sebagai member di epc website dan pilih menu awards. Di situ akan ada senarai awards yang baru atau yang telah anda download.
Awards yang diberi adalah percuma dalam bentuk pdf atau jpg. Sebarang masalah untuk dapatkan EPC awards bolehlah emailkan pada saya di brahym@kusess.edu.my.

Rabu, 7 April 2010

First batch of my own QSL card

Baru terima QSL card untuk kegunaan sendiri. The printing quality are superb. Bagi yang berminat untuk tempahan QSL card dari saya sangat dialu-alukan kerana saya sendiri berpuas hati dengan cetakkannya. Untuk informasi rakan-rakan, harga promosi adalah termasuk design, penghantaran dan verification pre-ink stamp. Jika anda mempunyai design sendiri harga boleh dibincang ;-). Harga ini juga sangat competitive dengan qslprinter.com mahupun ux5uoqsl.com.

Digital Mode Club Membership


Baru je join kelab ni. Ahli tak ramai sangat lagi. Sesiapa nak join dipersilakan kerana keahlian adalah percuma seumur hidup.

Another award - EPCAS


Award ni khas ditujukan kepada sesiapa yang menunjukkan bukti bahawa telah worked dengan 15 station di serata Asia. Juga agak mudah untuk dapat award ni.

Ahad, 4 April 2010

Another award received today - EPCOC


Tahiah kepada diri sendiri. hehe. Award ni paling mudah untuk dapat kerana EPCOC ialah worked EPC member oceania award. Cuma contact dgn EPC member di Oceania seramai 5 orang je.

4 awards in one night?





Macam tak percaya pun ada. Antara award yang diterima ialah:

  1. CQPSK - worked 10 waz zones psk awards
  2. ITUPSK-19 - worked 19 itu zones psk awards
  3. ITUPSK-38 - worked 38 itu zones psk awards
  4. ITUPSK-57 - worked 57 itu zones psk awards
Ni yang buat ketagihan psk ni. Lepas ni nak print dan laminate pastu masukkan dalam clear file.;-). Kebetulan 9M2ZAK di mode psk malam ni. Tnx diatas QSO walaupun tak copy 100%. Nanti saya hantar QSL card. Jangan lupa rakan-rakan bahawa bulan 5 ada EPC contest psk63.

Joining European Phase Shift Keying Club [EPC]

Baru cuba nak join. Sayangnya log digipan yang lama ntah kat mana. Kena start balik log baru dgn digipan dan import adif ke UltimateEPC. Bagi yang suka PSK dan teringin nak kumpul award, silalah join EPC dan keahlian adalah percuma.

Jumaat, 2 April 2010

Logo komuniti V24


First design logo utk v24. Sila komen jika ada yang tak kena. ;-)

QRZ.com logo


http://rapidshare.com/files/371146973/qrzcom200.CDR

Rabu, 31 Mac 2010

Vectorize background QSL card.

Selain dari pemandangan, QSL card juga boleh mengguanakan vector design sebagai latar belakang. Vector background bukan sahaja menghasilkan imej cetakkan yang sangat tajam malahan ianya juga sangat cantik. Gambar diatas mengguanakan design asal cuma menukarkan latar belakang sahaja. ;-)

Offset QSL Card Printing Promotion!!
Sah Sehingga 31 April 2010
  • Full colour 4C qsl postcard
  • 2 side printing
  • 1000 pieces
  • 260g Art Paper
  • Free shipping
  • Free bullet round verification preink stamp.
RM220

IOTA logo free download

IOTA logo bagi sesiapa yang berminat
http://rapidshare.com/files/370168845/iota.cdr

Selasa, 30 Mac 2010

QSL card printing



Dear DXer,

Saya menerima tempahan kad QSL dari anda samaada design dari anda mahupun design percuma dari saya. Minimum order ialah 1000 keping. Size kad ialah 90mm x 140mm iaitu size standard kad QSL. Spesifikasi dan harga seperti tertera dibawah:
- 2 side printing
- 260gsm art paper only - RM220
- 260gsm art paper with UV - RM270
- 260gsm art paper with Matt - RM290
- 260gsm art paper with Gloss - RM300

Kos penghantaran ialah RM10 ke seluruh Malaysia. Untuk design, sila hantarkan fail image dlm bentuk jpg sekurang2nya 300 dpi ke alamat email saya iaitu brahym@kusess.edu.my dan proof akan dihantar untuk semakan anda sebelum proses offset printing. Untuk design sendiri sila hantar fail dalam bentuk CDR, PDF atau AI. Jika anda mempunyai contoh qsl card yang anda minati, juga boleh dihantar ke email saya. Perkhidmatan logo tracing atau convert rasterized bitmap logo kepada vector juga disediakan.

Isnin, 29 Mac 2010

Logo MARTS AND mares - free download


Download disini
http://rapidshare.com/files/369558394/Logo_marts.cdr
http://rapidshare.com/files/369970101/Logo_Mares_CURVED.cdr

Astra logo - free download

File dalam format CDR
http://rapidshare.com/files/369538265/LOGO_ASTRA.cdr 23kb

Jumaat, 19 Mac 2010

Design - QSL card


Redesign semula qsl card yang lama yang dah kehabisan stok dan menyebabkan dah lama tak dx ;-).

Khamis, 18 Mac 2010

Design 43 - kenwood mic